budak pandu kereta thumb
in

Kanak-kanak berusia tiga dan enam tahun memandu Toyota Vios untuk ke kedai di Langkawi

Sepasang adik beradik lelaki berusia tiga dan enam tahun ditemui memandu Toyota Vios yang menyebabkan kereta tersebut terbabas di Pulau Langkawi. Video kejadian menjadi tular pagi ini, menunjukkan bahawa ia berlaku pada malam sebelumnya. Si abang kelihatan mengawal stereng, manakala si adik mengawal pedal pemecut. Bahagian kiri hadapan kenderaan itu mengalami kerosakan teruk, namun mujur tiada kecederaan atau kematian. Tiada kenyataan rasmi dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

Di bawah Seksyen 39(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987, ibu bapa atau penjaga kanak-kanak ini boleh menghadapi akibat undang-undang kerana membenarkan pemandu bawah umur mengendalikan kenderaan bermotor. Insiden ini bukanlah yang pertama seumpamanya, dan perlu diingat bahawa membenarkan kanak-kanak di bawah umur memandu mengawal kenderaan boleh mengakibatkan situasi berbahaya dan membawa maut.

Kita semua harus bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan anak-anak kita dan memastikan mereka tidak dibenarkan memandu atau menunggang kenderaan sehingga mereka mencapai umur yang sah. Kos denda mungkin boleh ditanggung, tetapi kehilangan nyawa adalah sesuatu yang tidak boleh kita tebus. Ayuh kita elakkan kejadian sebegini daripada berlaku dengan lebih berwaspada dan mengambil berat terhadap tindakan anak-anak kita.

534a6fd0 eeb2 11ed 94c5 3c5eb3ceca29

‘WhatsApp tidak boleh dipercayai’: Elon Musk memberi komen terhadap penggunaan mikrofon yang mencurigakan dari WhatsApp