projek ternakan kambing
in

Kambing import murah RM250 seekor dari Thailand dikatakan kacau pasaran tempatan

Kemasukan kambing murah dari Thailand dikatakan telah mengancam pasaran kambing tempatan di Terengganu. Penternak kambing tempatan terpaksa bergelut untuk bersaing dengan harga kambing import yang lebih rendah, dan hal itu telah menjejaskan pendapatan mereka.

Seorang penternak bernama Mohd Syukur Khamis berkata, dia mempunyai lapan ekor kambing yang tidak mampu dijual kerana pelanggan memilih kambing import yang jauh lebih murah. Beliau berkata lagi, amalan menjual kambing import pada harga rendah telah membunuh pasaran kambing tempatan.

1109rsgoat 1699571117

“Lapan daripada 45 ekor kambing saya yang cukup umur dan sedia dijual tidak laku, malah tiada siapa bertanya mengenainya.

“Perbuatan menjual kambing import dengan harga murah dan tidak terkawal secara tidak langsung membunuh pasaran kambing tempatan,” katanya.

Bapa Mohd Syukur, Khamis Jusoh, telah menternak kambing selama 20 tahun dan mengatakan bahawa dia tidak pernah melihat pasaran seteruk ini. Katanya, permintaan terhadap kambing tempatan berkurangan walaupun harganya meningkat.

1363440
Gambar hiasan

“Jika ikutkan hati, kami ingin jual kambing tempatan dengan harga murah seperti harga kambing import, tetapi kami akan rugi,” katanya lagi.

Naib Pengerusi Persatuan Penternak Kambing Terengganu (TGB), Zamroh Yusof berkata, pihaknya berharap kerajaan mengambil langkah mengawal kemasukan kambing import dan membantu melindungi pasaran kambing tempatan.

Sumber: Harian Metro

shuk sahar fara salleh jeles

Shuk Sahar dikatakan ugut Fara Salleh disebabkan komen seseorang di Instagram

shuib sepahtu bubble bee

Shuib akui Bubble Bee tertunggak caruman KWSP pekerja, syarikat telah berunding untuk membayar balik secara ansuran