2416510
in

Jurutera projek didenda RM1,000 kerana menulis ‘terrorist’ di tembok kedutaan AS

Seorang jurutera projek berusia 23 tahun telah didenda RM1,000 oleh Mahkamah Majistret selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan merosakkan tembok kedutaan Amerika Syarikat dengan perkataan ‘terrorist’ sebagai meluahkan rasa tidak puas hati terhadap konflik yang sedang berlaku di Palestin. Ahmad Ridzwan Al Amin Azman Shah, tertuduh, berdepan hukuman atas perbuatannya itu.

Majistret Wong Chai Sia, mengetuai kes itu dan memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara sebulan jika gagal membayar denda.

Pertuduhan itu berpunca daripada tertuduh Ahmad Ridzwan Al Amin Azman Shah melakukan perbuatan vandalisme dengan mencemarkan harta benda Kedutaan Amerika Syarikat sehingga menyebabkan ganti rugi berjumlah RM200. Kerosakan itu dilakukan menggunakan penyembur cat merah untuk menulis perkataan ‘terrorist’ di dinding luar sebelah utara kedutaan, yang terletak di Jalan Tun Razak pada 5:30 pagi, 28 Oktober lalu.

E5DE6993 1986 46B2 961F A59A08AB619B

Pertuduhan difailkan mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun, denda atau kedua-duanya sekali bagi mereka yang didapati bersalah.

Semasa prosiding mahkamah, peguam Ahmad Ridzwan Al Amin Azman Shah, Muhammad Rhastdan Abdul Wahab merayu, hukuman ringan berupa denda yang lebih rendah tanpa penjara. Beliau menekankan status defendan sebagai seorang bujang yang menyara ibu tunggal dan neneknya dari segi kewangan. Peguam itu berhujah, Ahmad Ridzwan Al Amin bertujuan menyampaikan pandangan peribadinya kepada pihak kedutaan dan tidak berniat untuk memudaratkan mana-mana pihak.

Timbalan Pendakwa Raya, Vivien Yeap Jie Xi, memohon hukuman setimpal terhadap tertuduh, menekankan keperluan kes itu sebagai pengajaran.

Sumber: Sinar Harian

feat img qr duitnow

Kerjasama PayNet, Ant Group membolehkan penggunaan QR DuitNow untuk pengembara dari 8 negara

kpn negara mossad

PDRM kumpul maklumat aktiviti Mossad susulan ancaman terhadap PM