Getty insurance life car home family protect coverage
in

Jumlah rakyat Malaysia ambil insurans masih kurang, hanya 40% sahaja yang ambil

Di sebalik usaha kerajaan untuk mempromosikan insurans dan takaful, kesedaran orang ramai tentang kepentingan produk kewangan ini masih rendah di Malaysia. Hanya 40 peratus penduduk kini dilindungi insurans atau takaful, menurut Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Seri Ahmad Maslan.

Berucap pada Program Takaful Masuk Kampung di Dewan Homestay Kampung Puteri Menangis, Ayer Baloi, pada Sabtu, Maslan menggesa rakyat Malaysia mendapatkan perlindungan takaful sebagai persediaan untuk menghadapi kejadian yang tidak dijangka. Beliau memetik contoh banjir Shah Alam 2021, di mana hanya lima peratus daripada RM6.1 bilion kerugian yang ditanggung mangsa dilindungi insurans.

650900a3 ahmad maslan bernama pic 41123

“Keadaan itu sudah pasti membolehkan kepada mangsa yang mempunyai insuran membina semula kehidupan mereka selepas ditimpa bencana tersebut,” katanya.

Maslan juga memuji Persatuan Takaful Malaysia, atas peranannya dalam membantu komuniti bandar dan luar bandar menyertai program takaful dan insurans. Beliau berkata, kerjasama persatuan itu dengan Pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulai Sebatang untuk menyedarkan orang ramai tentang kepentingan perlindungan takaful dan insurans amat dipuji.

ADUN Pulai Sebatang, Hasrunizah Hassan berkata, pihaknya telah menyediakan perlindungan takaful kepada 100 orang daripada golongan miskin tegar tahun ini. Selain itu, 17 ketua kampung dan tiga ketua di kawasan DUN Pulai Sebatang turut diberi perlindungan insurans dan takaful bagi melindungi mereka dalam menjalankan tugas seharian.

mat maslan 1

“Pada tahun ini kita telah menambah seramai 223 orang miskin tegar diberikan perlindungan insuran dan takaful bagi melindungi mereka dari kejadian tidak diingini,” jelasnya.

Sumber: Astro Awani

39369 Petronas Twin Towers

Pihak Menara Petronas mohon maaf selepas pelanggan tidak dilayan secara adil

Google Backs Bown Alphabet agrees to change user data practices to end a German antitrust case

Google melancarkan nama domain ‘.ing’ yang baharu