DSC01061 scaled 1
in

Jalan raya di Malaysia mampu bertahan 7-8 tahun selepas diturap atau ditampal semula – Menteri Kerja Raya

Jalan raya di Malaysia boleh bertahan sehingga lapan tahun selepas diturap atau ditampal semula, menurut kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Bercakap di Parlimen, Alexander berkata jangka hayat sesebuah jalan raya adalah berdasarkan piawaian antarabangsa dan ditentukan oleh prosedur operasi standard teknikal (SOP) yang digunakan untuk menurap atau menampalnya.

397116326 18007256639079211 6733287428983615920 n

“Kita terhad dalam kewangan… saya difahamkan untuk menyempurnakan semua jalan yang ada, ia memerlukan RM4 bilion tetapi dalam belanjawan, tidak sampai separuh daripada keperluan itu yang diterima.

“Bagaimana kita hendak buat yang terbaik… ia mungkin tidak dapat kerana terhad dalam kewangan,” katanya.

Beliau mengakui terdapat kebimbangan mengenai ketahanan jalan raya Malaysia, terutama jalan yang telah ditampal semula. Bagaimanapun, katanya Kementerian Kerja Raya (KKR) sedang mengambil langkah untuk menangani kebimbangan tersebut.

Salah satu langkah yang telah diambil oleh KKR ialah membangunkan aplikasi MyJalan KKR, yang membolehkan pengguna jalan raya melaporkan kerosakan jalan dan infrastruktur lain. Alexander berkata lagi, aplikasi ini akan membantu KKR mengenal pasti dan mengutamakan pembaikan jalan.

Pic1 2

“Saya meminta KKR membangunkan aplikasi ini bagi memudahkan penyaluran aduan kepada kementerian, kerana ada jalan bukan bawah seliaan KKR… ada yang bawah kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Melalui MyJalan KKR, kita akan menyalurkan dan menapis permohonan lalu berikan kepada pihak bertanggungjawab,” ujarnya lagi.

Beliau juga menggalakkan Ahli Parlimen mengemukakan cadangan untuk menaik taraf jalan kepada kerajaan negeri mereka. Beliau berkata KKR akan menyemak cadangan ini dan memperuntukkan pembiayaan berdasarkan keperluan dan ketersediaan.

Sumber: Berita Harian

UTU SHUIB003 scaled 1

Shuib belum bersedia menjawab dakwaan kegagalan caruman KWSP pekerja

curi misai harimau

Perhilitan buat laporan polis selepas video lelaki curi misai harimau tular