par kpm
in

Jadual persekolahan baru akan kembali semula pada Januari bermula 2026

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah membuat pengumuman rasmi dengan menyatakan sesi persekolahan akan kembali semula pada bulan Januari bermula tahun 2026.

“Berdasarkan perubahan tersebut, maka sesi persekolahan bagi kalendar akademik sesi 2023/2024 diteruskan bermula pada Mac 2023.

“Untuk itu, Yang Berhormat, sukacita saya maklumkan KPM telah memulakan usaha dengan merancang untuk mengawalkan kalendar akademik persekolahan sesi 2024/2025 bermula pada bulan Februari 2025.

“Kalendar persekolahan dirancang dapat bermula pada bulan Januari ialah pada 2026,” katanya di Dewan Rakyat pada Selasa.

Keputusan itu dimaklumkan oleh Menteri KPM Fadhlina Sidek, kerajaan sudah memulakan usaha mengawal kalendar akademik persekolahan bagi sesi 2024/2025 pada Februari 2025.

Jawapan tersebut diterima apabila ditanya oleh Aminolhuda Hassan (PH – Sri Gading) kepada Fadhlina (PH – Nibong Tebal) ketika dalam Dewan Rakyat, menyatakan apakah langkah-langkah yang telah diambil oleh kementerian bagi memastikan takwim persekolahan dipatuhi oleh semua pihak, dan tahun berapa persekolahan dapat bermula awal Januari.

noh salleh tak rock

‘Ini rock zone kan? Kenapa dia tak rock?’ – Noh Salleh tegur peminat yang kurang semangat

Dr Abdul Rahman Osmanasfdg

Tiket konsert Coldplay sebagai mas kahwin tidak sah menurut Mufti Pahang