itekad anwar
in

iTEKaD bertambah menjadi RM10 juta bantuan untuk usahawan mikro berpendapatan rendah

Program iTEKaD yang bertujuan memperkasakan usahawan mikro berpendapatan rendah, akan diperluaskan dengan tambahan RM6 juta dalam pembiayaan, penambahan daripada RM4 juta yang diperuntukkan sebelum ini.

Pengumuman itu dibuat oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang berkata bahawa pembiayaan tambahan itu dimungkinkan oleh penjimatan daripada Bajet 2023.

iTEKaD yang bermaksud Inisiatif Tunas Keusahawan Digital, adalah program yang diterajui kerajaan yang menyediakan bantuan kewangan dan latihan kepada usahawan mikro berpendapatan rendah. Program ini ditadbir oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

UMK1
Gambar hiasan

Anwar berkata, pembiayaan tambahan itu akan membolehkan iTEKaD menjangkau lebih ramai usahawan mikro dan membantu mereka mengembangkan perniagaan mereka. Beliau turut menggesa sembilan institusi kewangan yang masih belum menyertai program itu untuk berbuat demikian.

“Saya harap dalam beberapa bulan ini jadi 20, kalau tidak saya minta senarai belum masuk.

“Jadi mana-mana bank yang belum menyertai dalam masa singkat akan menyertai pelaksanaan iTEKaD dan menjadikan ini sebagai satu tunggak kejayaan bank-bank di Malaysia,” katanya.

Anwar juga berkata beliau kagum dengan kecekapan dan keberkesanan iTEKaD, dan berharap program itu dapat dijadikan model kepada agensi kerajaan yang lain.

MG 4808 censored
Gambar hiasan

“Semasa saya berada di hospital saya telah meneliti beberapa perihal termasuk iTEKaD dan saya merasakan ia lebih cekap, telus dan lebih menunjukkan kesan.

“Mungkin kalau ini (iTEKaD) berhasil kita boleh mengambil contoh ini untuk ditunjukkan kepada agensi-agensi kerajaan yang lain termasuk bumiputera bagaimana mengurus dengan kos minimal dengan lebih berkesan dengan keputusan yang terbaik,” katanya lagi.

Pengembangan iTEKaD merupakan perkembangan yang dialu-alukan untuk usahawan mikro berpendapatan rendah, yang selalunya paling terdedah kepada kejutan ekonomi. Pembiayaan dan latihan tambahan akan membantu mereka meningkatkan perniagaan mereka dan mewujudkan pekerjaan.

Ia juga merupakan petanda positif bahawa kerajaan komited untuk menyokong keusahawanan dan pertumbuhan ekonomi.

Sumber: New Straits Times

boboiboy galaxy musim ke 2

BoBoiBoy Galaxy Musim 2 akan tiba pada bulan Disember 2023

Sultan Selangor 1

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin menyeru agar pemimpin politik tidak biadap