G no plate BM
in ,

Istana Pahang – Pamer pingat atau lambang pada kenderaan, darjah kebesaran akan ditarik balik

Penerima penghormatan dan pingat dari Istana Pahang telah diberi amaran supaya tidak mempamerkan atau melampirkan lambang anugerah pada kenderaan mereka.

Datuk Ahmad Khirrizal Ab Rahman, Pengurus Bijaya Diraja Sultan Pahang, mengeluarkan amaran itu pada Jumaat, mengikut Enakmen Lambang, Gelaran atau Anugerah (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) Pahang 2017.

Di bawah enakmen ini, pesalah boleh menghadapi tindakan undang-undang, termasuk pembatalan penghormatan dan pingat mereka.

Khirrizal berkata, amaran itu dikeluarkan susulan titah Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

dato emblem 1654607902 df000718
Gambar hiasan

“Bagi mengesan pesalah yang melanggar enakmen itu, pihak polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) diminta bekerjasama dalam mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap mereka terbabit,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Ogos lalu, Ketua Polis Pahang Datuk Seri Yahaya Othman turut memberi amaran terhadap penggunaan tanpa kebenaran jata atau lambang Pahang pada kenderaan.

Beliau berkata, pesalah boleh didenda antara RM250,000 dan RM500,000, penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya sekali.

Sumber: Berita Harian

sbari yunus lucy angielina tan

Percaya atau tidak, Sabri Yunus dan Angeline Tan sudah bergelar suami isteri

dr maza aman palestin

Mufti Perlis larang sementara Aman Palestin dari kutip derma di negeri tersebut