Amnesty International
in

Hukuman mati di peringkat global meningkat 53 peratus tahun 2022

Bilangan hukuman mati di peringkat global tahun lalu mencapai tahap tertinggi dalam tempoh lima tahun, didorong oleh peningkatan penguatkuasaan hukuman mati di beberapa negara Asia Barat, menurut laporan dari Amnesty International. Kajian tahunan organisasi itu mendedahkan bahawa 883 pesalah di 20 negara telah dijatuhi hukuman mati, menandakan peningkatan 53 peratus berbanding tahun 2021.

Walaupun Iran, Arab Saudi, dan Mesir menyumbang kepada 90 peratus daripada jumlah keseluruhan hukuman mati, angka ini tidak termasuk China, di mana beribu-ribu hukuman mati dipercayai berlaku setiap tahun. Disebabkan oleh klasifikasi sulit data pelaksanaan undang-undang di China, Amnesty International menghadapi cabaran dalam menilai dengan tepat bilangan individu yang telah dilaksanakan hukuman mati di negara tersebut.

Walaupun maklumat terhad tersedia, Amnesty International mengesahkan bahawa hukuman mati juga berlaku di Korea Utara, Vietnam, Syria serta Afghanistan. Walau bagaimanapun, data yang tersedia tidak mencukupi untuk memberikan angka minimum yang boleh dipercayai untuk negara-negara ini.

Di Iran, bilangan hukuman mati tertinggi dicatatkan dengan 576 orang dilaksanakan tahun lepas, berbanding 314 pada tahun 2021. Kes-kes ini termasuk sabitan atas kesalahan membunuh, kesalahan berkaitan dadah, rogol dan tuduhan keselamatan negara. Kes terakhir termasuk dua lelaki yang ditahan selepas tercetusnya protes antikerajaan di Iran pada September tahun lalu.

Di Arab Saudi pula, hukuman mati meningkat tiga kali ganda daripada 65 orang pada 2021 kepada 196 pesalah pada 2022, mewakili jumlah tertinggi yang didokumenkan oleh Amnesty International di negara itu sejak 30 tahun lalu. Laporan itu mendedahkan bahawa 85 individu dijatuhi hukuman mati kerana kesalahan berkaitan keganasan, manakala 57 orang lagi menerima hukuman mati bagi kesalahan berkaitan dadah. Pada Mac 2022, pihak berkuasa Arab Saudi menjalankan hukuman mati secara besar-besaran, melaksanakan hukuman terhadap 81 individu dalam satu hari kerana penglibatan mereka dalam aktiviti pengganas antarabangsa.

Data Amnesty International menyerlahkan lagi hukuman mati di Mesir (24), Amerika Syarikat (18), Singapura dan Iraq (masing-masing 11), Kuwait (7), Somalia (6), dan Sudan Selatan (5). Agnes Callamard, Setiausaha Agung pertubuhan itu, menuduh negara-negara Asia Barat melanggar undang-undang antarabangsa, dan tidak mengambil berat mengenai kehidupan manusia.

Sumber: Kosmo Digital

bangladesh tinggal bas 1

Sekumpulan pemuda menolong lelaki Bangladesh kejar semula bas ekspres yang dia ditinggal

2077463

Kanak perempuan 8 tahun putus 3 jari ‘dipotong’ mesin bungkus air di sebuah restoran di Puncak Alam