2088806
in

Hampir separuh pelajar SPM sesi 2021 memilih untuk tidak melanjutkan pelajaran

Menurut data terkini dari sistem eProfil Kerjaya Murid (ePKM), sejumlah besar pelajar SPM sesi persekolahan 2021 yang berjumlah 180,680 individu, telah memutuskan untuk tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, seperti yang didedahkan oleh Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek (gambar) semasa satu sidang Dewan Rakyat. Angka tersebut menyumbang 48.74% daripada jumlah pengambilan untuk tahun tersebut.

Beliau berkata pada tahun sebelumnya, seramai 115,939 lepasan SPM sesi 2020 juga memilih untuk tidak menyambung pelajaran, iaitu 35.16% daripada jumlah pengambilan. Statistik ini menyerlahkan trend pelajar yang menarik diri daripada melanjutkan pelajaran.

“Kementerian sedang melaksanakan rancangan pembangunan peribadi dan pendidikan kerjaya di sekolah untuk meningkatkan kesedaran pelajar terhadap kepentingan pendidikan, di samping melengkapkan mereka dengan pengetahuan, kemahiran dan minat untuk kerjaya masa depan.

Menjawab soalan yang dikemukakan Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng (BN-Tanjung Piai), Kementerian Pendidikan menggariskan usaha mereka untuk menangani isu ini. Fadhlina turut menegaskan bahawa guru kaunseling telah dilengkapkan dengan pengetahuan mengenai trend kerjaya terkini.

“Guru kaunseling juga telah diberi taklimat mengenai trend kerjaya terkini memandangkan peranan mereka dalam menasihati pelajar sekolah menengah tentang kemungkinan laluan kerjaya masa depan,” katanya.

Dalam pada itu, Fadhlina berkata, kementerian komited untuk memotivasikan pelajar melanjutkan pelajaran demi kemajuan negara.

“Langkah lain yang diambil adalah melalui penganjuran program kerjaya dengan kerjasama universiti awam dan swasta serta agensi kerajaan, dengan biasiswa dan pinjaman pelajar turut ditawarkan,” katanya.

shila amzah ubai endgame

‘Terima kasih untuk lima bulan yang indah’ – hubungan Shila Amzah dan Ubai berakhir?

UntoldStory0805 1684901190

Dakwaan filem biopik Perdana Menteri Anwar disabotaj, KKD sedang melakukan siasatan