KLEAN scaled 1
in

Grab melancarkan mesin kitar semula plastik bagi seluruh Lembah Klang

Grab Malaysia dengan kerjasama KLEAN, F&N, dan MRANTI, telah melancarkan 18 Reverse Vending Machines (RVM) dipacu kecerdasan buatan (AI) di seluruh Lembah Klang. Projek perintis ini adalah sebahagian daripada komitmen Grab untuk mencapai sisa pembungkusan sifar secara semula jadi menjelang tahun 2040.

RVM berkuasa AI memudahkan pengguna mengitar semula pembungkusan makanan yang telah dibasuh. Mereka menerima bekas makanan plastik, tin aluminium, dan botol polietilena tereftalat (PET). Bekas yang dikumpul akan diproses oleh pengeluar resin plastik, Asasrama, untuk dikitar semula menjadi bahan mentah seperti palet PP dan polyethylene terephthalate (PET) baharu. Bahan kitar semula ini kemudiannya boleh digunakan untuk mencipta produk baharu seperti pakaian, tampalan perabot dan kotak plastik.

Pic 2 Official photos taken of the RVM launch at KL Sentral

“Kami menyedari bahawa sisa pembungkusan makanan adalah produk sampingan yang wujud dari platform penghantaran makanan kami. Perubahan perlu berlaku di seluruh rantaian nilai, dan kami komited untuk mencari dan membangunkan jawapan yang mampan dan inklusif secara proaktif,” kata Adelene Foo, pengarah urusan, Grab Malaysia.

Foo menambah bahawa projek perintis itu menekankan komitmen Grab untuk melindungi alam sekitar. RVM membantu untuk menutup gelung pada plastik sekali pakai dengan menggunakan teknologi sebagai kekuatan untuk kebaikan.

@niknazminikahmad Tutorial ringkas menggunakan AI-Driven Reverse Vending Machines (RVMs) atau Mesin Layan Diri Terbalik dipacu AI yang berbeza dengan mesin layan diri lain. RVM berfungsi untuk kita mengitar semula bekas makanan plastik yang sudah digunapakai, tin aluminium dan botol Polyethylene terephthalate (PET). Sambil-sambil menjaga alam sekitar, pengguna juga dapat poin bagi setiap barangan yang dikitar semula. Ada pelbagai ganjaran menarik untuk ditebus, seperti kredit membeli-belah dan poin juga boleh dilabur! Setakat ini 18 mesin sudah dilancarkan di lokasi strategik di seluruh Lembah Klang. Selaras dengan Malaysia Plastics Sustainability Roadmap 2021-2030, NRECC komited untuk mempromosikan alternatif dan bahan mampan dalam pengeluaran plastik. #niknazmi #malaysiamadani #KerajaanPerpaduan #NRECC #kitarsemula #recycle ♬ My Love Mine All Mine – Mitski

“Dari sudut pandangan pengguna, sumbangan adalah mudah: simpan bekas makanan plastik yang telah dibilas, imbas kod QR RVM dan tebus baucar menggunakan mata KLEAN yang dikumpul,” kata Foo.

“Selaras dengan Pelan Hala Tuju Kelestarian Plastik Malaysia 2021-2030, kami komited untuk mempromosikan alternatif dan bahan mampan dalam pengeluaran plastik.

“Kementerian kita sedang berusaha dalam pelbagai bidang untuk menghapuskan plastik sekali pakai tidak boleh terbiodegradasi secara berperingkat. RVM yang diperkenalkan melalui usaha kolaboratif ini bukan sahaja sejajar dengan matlamat pelan hala tuju kami tetapi juga menyediakan ruang untuk kedua-dua perniagaan dan pengguna merealisasikan perubahan yang diingini,” kata Nik Nazmi Nik Ahmad.

Inisiatif ini merupakan usaha yang dipuji oleh Grab untuk mengurangkan kesan alam sekitarnya. Ia juga merupakan langkah positif ke arah mempromosikan budaya yang lebih bertanggungjawab di Malaysia.

Sumber: Grab

zakir naik ramasamy

Mahkamah Tinggi arah Ramasamy bayar RM1.52 juta kerana fitnah Dr. Zakir Naik

DEANLOKE1 1698918517

Anthony Loke sahkan tiada siapa dipenjara atas kesalahan cermin gelap kenderaan