chloe tong israel grab
in

Grab jawab kontroversi mengenai lawatan keluarga pengasas syarikat ke Israel

Pembekal perkhidmatan penghantaran, Grab, menjadi syarikat terbaharu yang berdepan dengan kempen memboikot, berikutan kontroversi mengenai siaran Instagram yang didakwa dibuat oleh Chloe Tong, isteri kepada pengasas bersama Grab, Anthony Tan.

Dalam tangkapan skrin yang dipertikaikan, Chloe Tong berkongsi butiran perjalanannya ke Israel dan menyatakan cintanya kepada negara itu. Tangkapan skrin ini telah dikongsi di Twitter, dengan beberapa pengguna mendakwa bahawa Grab secara tidak langsung menyokong Israel, membawa kepada gesaan untuk memboikot syarikat itu.

3ae58e83f45f5f4fdf82f60c79b0c18f

Bagaimanapun, sebagai tindak balas kepada dakwaan itu, Grab mengeluarkan kenyataan di mana mereka berkongsi tangkapan skrin, menyifatkan ia sebagai “seorang individu yang menjelaskan perkara yang mereka siarkan pada platform peribadi minggu lalu dan diambil di luar konteks.” Walaupun mereka tidak menyebut secara jelas Chloe Tong, ia dianggap bahawa kenyataan itu merujuk kepada siaran Instagramnya.

Chloe Tong, atau individu berkenaan, menjelaskan bahawa Instagram Story miliknya telah disiarkan sebelum dia memahami sepenuhnya situasi kompleks antara Israel dan Gaza. Dia menyatakan harapannya untuk gencatan senjata dan keamanan, menekankan kesedihan dan kebimbangannya terhadap kehilangan nyawa manusia yang tidak bersalah.

Grab, dalam kenyataan mereka, mengesahkan penjajaran mereka dengan prinsip United Nations Global Compact (UNGC), dan menekankan pendirian mereka menentang sebarang bentuk keganasan. Mereka menyatakan komitmen mereka untuk menghormati hak asasi manusia dan harapan mereka untuk gencatan senjata dan keamanan.

View this post on Instagram

A post shared by Grab Malaysia (@grabmy)

Sebagai menjawab kepada kontroversi itu, Grab memilih untuk menutup bahagian komen untuk kenyataan mereka di Instagram, dan mengehadkan ciri komen pada siaran Facebook mereka. Pendekatan yang sama digunakan pada kenyataan Twitter mereka, di mana hanya mereka yang disebut dalam siaran boleh membalas.

Walaupun telah menutup ruang komen, pengguna Twitter masih boleh berkongsi kenyataan Grab melalui Quote Tweets. Setakat ini, kenyataan itu telah mendapat lebih 700 Quotes, dengan ramai individu menyatakan hasrat mereka untuk memboikot Grab dan menyahpasang aplikasi itu sebagai protes.

Sumber: Facebook

maxresdefault 3

PlayStation Pulse Elite dan Explore boleh mula pra-tempah di Malaysia pada 24 November 2023

Marshall Motif II 1

Marshall memperkenalkan fon telinga Motif II ANC di Malaysia dengan harga RM959