meta google news
in ,

Google dan Meta sedang berbincang dengan kerajaan Malaysia mengenai pembayaran berita

Kerajaan Malaysia sedang mempertimbangkan untuk mengguna pakai rangka kerja kawal selia yang serupa dengan News Media Bargaining Code (NMBC) dan Online News Act (C-18) untuk memastikan syarikat media di negara ini diberi pampasan sewajarnya untuk berita yang mereka hasilkan.

NMBC ialah undang-undang yang memerlukan Google dan Meta membayar penerbit berita kerana menggunakan kandungan mereka. Undang-undang itu telah berkuat kuasa di Australia sejak Julai 2021, dan Google dan Meta telah bersetuju untuk membayar berjuta-juta dolar kepada syarikat media di negara itu.

Kerajaan Malaysia kini sedang berbincang dengan platform dalam talian utama seperti Meta dan Google mengenai pembangunan rangka kerja kawal selia yang serupa. Kerajaan juga sedang mempertimbangkan Akta Berita Dalam Talian Kanada (C-18), yang merupakan undang-undang serupa yang telah diluluskan di Kanada pada 2021.

bill c 18 1 en 1690224682
Gambar hiasan

Pengenalan Kod Perundingan Media Berita di Malaysia akan menjadi perkembangan penting bagi industri media negara. Ini akan membantu untuk memastikan penerbit berita dapat menjana pendapatan daripada kandungan mereka, dan ia juga akan membantu melindungi kepelbagaian landskap media.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan mengenai potensi kesan undang-undang tersebut. Google mengatakan bahawa NMBC terlalu ketat dan ia boleh menyekat inovasi. Meta juga telah menyatakan kebimbangan mengenai undang-undang sama, tetapi ia telah menyatakan bahawa ia bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan Malaysia bagi mencari jalan penyelesaian yang adil kepada kedua-dua pihak.

Kerajaan Malaysia masih dalam peringkat awal mempertimbangkan kawalan serupa NMBC dan C-18 tersebut. Masih belum jelas bila atau sama ada undang-undang sedemikian akan diperkenalkan. Bagaimanapun, kesediaan kerajaan untuk meneroka pilihan ini adalah petanda positif bagi industri media negara.

Sumber: Amanz

sabah jalan agung

Wanita mengadu masalah jalan terus kepada Agong semasa lawatan Baginda ke Sabah

taman teman upin ipin rm700 juta header

Taman tema Upin & Ipin akan dibina di negeri Melaka menjelang tahun 2027