farid diana shiqaq
in

Farid Kamil enggan melafazkan talak terhadap isteri, kes akan diteruskan dengan proses hakam

Pelakon Farid Kamil enggan melafazkan talak terhadap isterinya, pelakon Diana Danielle, ketika prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bistari, setelah pasangan tersebut gagal menemui pendamaian, menurut laporan Jawatankuasa Pendamai (JKP).

Peguam Diana, Peguam Syarie Datuk Akberdin Abdul Kader, berhujah bahawa laporan JKP mengesahkan berlakunya shiqaq atau perbalahan yang berpanjangan, berikutan pasangan itu telah tinggal berasingan sejak bulan Mac lalu. Disebabkan laporan tersebut, pasukan peguam Diana meminta Farid melafazkan talak terhadap isterinya jika beliau bersedia.

Farid kemudian menjawab “tidak setuju untuk lafaz talak”.

Peguam Farid, Peguam Syarie Fakhrul Azman Abu Hassan, membantah proses hakam itu, dengan menyatakan shiqaq tidak berlaku. Ini dibantah semula oleh Peguam Akberdin, yang berpendapat bahawa laporan JKP jelas menyatakan telah berlakunya shiqaq.

“Oleh kerana defendan (Farid) tidak bersetuju, mahkamah dengan ini memerintahkan kes cerai ini diteruskan dengan timbang tara hakam dan mahkamah menetapkan 15 Jun untuk pihak-pihak melantik hakam,” kata Shukran.

Pasangan selebriti itu bersama ibu bapa Farid, Datuk Dr Zahari Che Dan, dan Datin Sharifah Bardah Syed Abdillah, turut menghadiri prosiding mahkamah.

Pada 10 Mac 2023 lepas, Diana telah memfailkan permohonan cerai daripada Farid, dengan alasan perbezaan yang tidak dapat didamaikan dan kehadiran shiqaq, mengikut Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, Seksyen 47.

Sumber: BERNAMA

puduraya sepi lengang

Stesen Puduraya yang dahulunya sibuk, kini sunyi dan lengang terus

FxY2K9KaEAkjW4T

Individu yang mendedahkan lokasi Jho Low di Macau, China telah dibunuh