elon musk twitter
in ,

Elon Musk akan melantik Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharu untuk Twitter

Elon Musk, telah mengumumkan pemilihan CEO baharu untuk Twitter. Laporan daripada The Wall Street Journal mendedahkan bahawa Linda Yaccarino, Ketua Pengiklanan di NBCUniversal, sedang dalam perbincangan untuk jawatan tersebut. Dalam tweet oleh Elon Musk telah memberitahu rancangannya untuk memindahkan peranan CEO beliau kepada pengerusi eksekutif dan ketua pegawai teknologi di platform media sosial itu.

Setelah mengambil alih platform media sosial itu pada Oktober tahun lepas dengan harga $44 bilion, Elon Musk telah menyandang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif selepas memecat Parag Agrawal, Ketua Pegawai Eksekutif terdahulu dan eksekutif utama lain. Berikutan pengambilalihan itu, Elon Musk melaksanakan pengurangan ketara dalam tenaga kerja Twitter, mengakibatkan pengecilan besar syarikat pada bulan November.

Elon Musk pernah menyatakan hasratnya untuk meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, dan menugaskan ketua eksekutif baharu sebelum akhir tahun 2023, setelah menghormati keputusan tinjauan yang dijalankan untuk menentukan sama ada beliau perlu mengekalkan jawatan CEO ke atas syarikat itu.

Keputusan Elon Musk untuk melantik CEO baru untuk Twitter dijangka dapat meredakan kebimbangan yang dibangkitkan oleh pelabur Tesla, yang bimbang bahawa penglibatan Elon Musk dalam syarikat Twitter mungkin menjejaskan tanggungjawabnya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tesla.

Walaupun Musk bersedia untuk melepaskan peranannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Twitter, dia kekal sebagai pemilik syarikat itu, dan telah menukaar pemilikan syarikat itu daripada Twitter Inc. kepada X Corp. Beliau mempunyai visi untuk menjadikan syarikat X Corp beliau sebagai “X, the everything app ,” matlamat yang telah lama dia sasar.

Malaysian Flag

Malaysia mempunyai 33.2 juta orang, bagi suku pertama tahun 2023

pukul pelajar

Didakwa tidak hormat pelajar ‘senior’, video pelajar dibelasah terbongkar dalam kejadian buli di Kemensah