100069 1649576726 5EdgPro5 img 20220402 121138 0
in

DBKL tangani masalah parkir kereta di PA, PPR dengan pembinaan 14 tempat letak kereta bertingkat

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengambil pendekatan proaktif untuk menangani isu parkir sembarangan dan tempat letak kereta tidak mencukupi di kawasan Perumahan Awam (PA) dan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Melalui pembangunan 14 tempat letak kereta bertingkat merentasi pelbagai kawasan PA dan PPR, DBKL menyasarkan untuk menyediakan penyelesaian tempat letak kereta yang diperlukan untuk penduduk dan mengurangkan kesulitan yang berkaitan.

Dalam satu kenyataan, DBKL menjelaskan bahawa pembinaan tempat letak kereta bertingkat ini mampu memuatkan sehingga 7,000 kenderaan, mengambil kira kepadatan penduduk yang tinggi dan ruang yang tersedia dalam komuniti tersebut. Kemudahan itu bakal dibangunkan di beberapa lokasi strategik seperti PPR Pekan, Kepong; PA Seri Sabah, Bandar Tun Razak; PPR Jelatek, Titiwangsa; dan PPR Seri Pantai, dan kawasan Lembah Pantai.

PPR homes KL poor
Gambar hiasan

DBKL mengiktiraf dasar awal petak letak kereta, yang memperuntukkan satu petak letak kereta bagi setiap empat unit rumah PPR/PA, menghasilkan 80 hingga 300 petak letak kereta bagi setiap kawasan. Dasar itu digubal dengan mengambil kira status sosioekonomi penduduk, terutamanya terdiri daripada golongan miskin tegar, miskin dan miskin bandar.

“Bagaimanapun, pertambahan bilangan kenderaan bagi sesuatu kawasan naik secara mendadak pada 2010 kerana unit perumahan sedia ada telah meningkat disebabkan pertumbuhan generasi sesuatu keluarga,” menurut kenyataan DBKL.

Selain 14 tempat letak kereta bertingkat yang sudah dirancang, DBKL mendedahkan rancangannya untuk menangani masalah parkir di baki 67 kawasan PA dan PPR di 11 kawasan Parlimen di Kuala Lumpur. Kawasan ini menempatkan sejumlah 61,534 unit, memerlukan penyelesaian tempat letak kereta yang komprehensif.

Sumber: Astro Awani

datuk shake perancis

“Bukan saya tak nak duduk Malaysia, tapi anak, cucu dan harta benda saya ada di Perancis” – Datuk Shake

Screenshot 2023 11 14 at 9.37

Kerajaan tidak bercadang kawal selia Grab, harga tambang e-hailing – Anthony Loke