2EB9D12B 721F 49F2 B0D7 573218355F74 scaled 1
in

Datuk Seri Ayob Khan dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara

Berkuat kuasa 23 Jun 2023, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara. Pelantikan ini dibuat bagi menggantikan Tan Sri Razarudin Husain yang dilantik sebagai Ketua Polis Negara.

“Adalah dimaklumkan bahawa seperti yang termaktub di bawah Fasal 4 dan 5 Perkara 140 Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat Perdana Menteri atas perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis telah memperkenan pelantikan Ayob Khan.

“Ayob Khan berumur 57 tahun, dilahirkan pada 27 Julai 1966 di Kota Setar, Kedah. Beliau yang berkelulusan Ijazah Sarjana Teknologi Maklumat dari Universiti Kebangsaan Malaysia pernah menjawat pelbagai jawatan di peringkat Negeri dan Kontinjen.

“Beliau memulakan tugas pada tahun 1993 di Cawangan Khas Bukit Aman dari pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP) sehingga ke pangkat Penolong Pesuruhjaya Polis (ACP) selama 15 tahun.

“Beliau kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai Penolong Kanan Pesuruhjaya Polis (SAC) dan ditempatkan di Urus Setia KPN (Penyelidikan dan Pembangunan) Jabatan Pengurusan Bukit Aman sebelum kembali ke Cawangan Khas dengan pangkat Timbalan Pesuruhjaya Polis (DCP) pada tahun 2016,” katanya dalam satu kenyataan, pada Khamis.

Pengumuman itu dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Saifuddin menekankan sumbangan penting dan kemajuan kerjaya Ayob Khan dalam pasukan polis.

Ayob Khan telah berkhidmat selama empat tahun dan dinaikkan ke pangkat Pesuruhjaya Polis (CP) pada 2020. Beliau sebelum ini memegang jawatan Ketua Polis Johor, di mana beliau menunjukkan keupayaan kepimpinan dan komitmennya untuk menegakkan undang-undang dan ketenteraman.

645DD687 90D1 4644 8BAF 8B4211018AEA

Tan Sri Razarudin Husain dilantik sebagai Ketua Polis Negara yang baharu

pemandu sg mengamuk

Dua lelaki Singapura mengamuk ditegur isi minyak dalam tong oleh rider penghantar makanan