diwali celebrations
in

Cuti tanpa direkodkan untuk Deepavali akan dibawa ke Selasa, 14 November 2023

Kerajaan telah mengumumkan bahawa ia akan memberikan cuti khas tanpa rekod kepada penjawat awam beragama Hindu di negeri-negeri dengan cuti mingguan hari Ahad bagi perayaan Deepavali 2023.

Cuti tanpa rekod yang pada asalnya dijadualkan pada Isnin, 13 November 2023, akan dibawa ke hari seterusnya iaitu hari Selasa, 14 November 2023. Ini bagi memberi lebih banyak masa kepada penjawat awam beragama Hindu menyambut perayaan bersama ahli keluarga.

d6

Pengecualian itu diberikan selepas kerajaan menerima maklum balas daripada penjawat awam beragama Hindu, yang meminta supaya cuti tanpa rekod dibawa ke hadapan, supaya mereka dapat mengelak daripada mengambil cuti kerja pada hari berikutnya, iaitu cuti umum.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Dr Zulkapli Mohamed berkata, pengecualian itu hanya sah untuk Deepavali 2023, dan tidak akan dilanjutkan ke tahun-tahun yang akan datang.

Datuk Dr Zulkapli Mohamed director general of public service 20231106233304 bernama

Kerajaan memperuntukkan cuti sehari tanpa rekod kepada penjawat awam beragama Hindu sempena perayaan Deepavali sejak 2018. Ini adalah tambahan kepada cuti umum Deepavali yang disambut di semua negeri di Malaysia kecuali negeri Sarawak.

Cuti yang tidak direkodkan itu bertujuan memberi lebih banyak masa kepada penjawat awam beragama Hindu untuk meraikan perayaan bersama keluarga dan menyertai aktiviti keagamaan dan kebudayaan.

Sumber: Berita Harian

irenne syamsul kawan

Irene Deanna perjelas hubungan dengan Syamsul Yusof, “Hanya Kawan”

asusmalaysia asusisrael

ASUS Malaysia menjawab bantahan pempengaruh atas sokongan ASUS Israel untuk IDF