orang asli
in

Cuaca panas sekarang memaksa Orang Asli di Kelantan pindah untuk tinggal dalam pondok buluh

Penduduk Orang Asli di Kampung Pasir Linggi dan Kampung Aring 5, Pos Lebir di Gua Musang, Kelantan telah menemui penyelesaian unik untuk memerangi panas terik musim panas, iaitu memilih untuk tinggal di pondok buluh.

Walaupun kerajaan telah menyediakan rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), penduduk memilih pondok kayu atau buluh pada masa ini kerana keadaannya lebih dingin.

Menurut ahli masyarakat Orang Asli, sejak lebih sebulan lalu, mereka sudah mula berpindah di pondok buluh yang dibina berhampiran kediaman mereka. Keputusan ini dibuat kerana mereka tidak sanggup menahan gelombang haba yang melampau.

“Cuaca panas ini memang saya tak tahanlah. Kita buat rumah buluh. Waktu malam baru balik sini. Memang tak tahanlah,” katanya.

Ghani Alang, penduduk kampung itu berkongsi bahawa cuaca panas memaksa mereka mengehadkan aktiviti di kawasan taman dan memantau dengan teliti pergerakan anak-anak mereka. Seorang lagi penduduk bernama Alias Panjang, turut memberitahu dia lebih suka tinggal di dalam hutan, kerana ia memberikan suasana yang lebih sejuk dan menyegarkan.

“Kita suka duduk di hutan sebab lebih sejuk. Cuaca terlalu panas sekarang. Dulu tak berapa panas,” katanya.

Pos Lebir dihuni oleh penduduk Orang Asli suku kaum Bateq dan Mendriq.

pn lgbt mental

MP pembangkang mahu cadangkan golongan LGBT sebagai masalah mental

shila amzah ubai endgame

‘Terima kasih untuk lima bulan yang indah’ – hubungan Shila Amzah dan Ubai berakhir?