burj khlifa merdeka 66
in

Burj Khalifa menyala warna Jalur Gemilang untuk raikan hari Kemerdekaan Malaysia

Bangunan tertinggi di dunia, Burj Khalifa di Dubai, dinyalakan dalam rona bendera Malaysia, Jalur Gemilang, pada 31 Ogos untuk memperingati Hari Kemerdekaan ke-66 negara.

Pencakar langit setinggi 828 meter itu disinari dengan persembahan cahaya dinamik yang memaparkan jalur merah, putih dan biru bendera Malaysia. Persembahan itu diiringi dengan nyanyian lagu kebangsaan Malaysia, “Negaraku.”

Pemilik Burj Khalifa, Emaar Properties, dalam satu kenyataan berkata, mereka berbesar hati menyalakan bangunan itu dalam warna bendera Malaysia bagi meraikan kemerdekaan negara.

@xmii.12 الليلة نشارك جمهورية ماليزيا احتفالاتها بذكرى استقلالها. نتمنى لماليزيا وطناً وشعباً دوام الأمن والازدهار والتقدّم ونتقدّم بالتهنئة بهذه المناسبة التي تستحضر إنجازات أمّة عظيمة بتاريخها وحاضرها ومستقبلها. Happy Independence Day! #merdeka #malaysia #independenceday #burjkhalifa #merdeka66 #malaysian ♬ bunyi asal – ھنا الرئيسي🇦🇪

“Kami mengucapkan selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke-66 Malaysia,” kata kenyataan itu.

Persembahan cahaya Burj Khalifa adalah isyarat popular di kalangan rakyat Malaysia, yang menggunakan media sosial untuk menyatakan rasa terima kasih dan rasa bangga mereka.

merdeka 8
Gambar hiasan

“Terima kasih, Burj Khalifa, kerana meraikan hari kemerdekaan kita. Ia amat bermakna kepada kita rakyat Malaysia,” kata seorang pengguna Twitter.

Seorang lagi pengguna berkata bahawa persembahan cahaya itu adalah “isyarat yang indah” yang menunjukkan kepada dunia kekuatan semangat Malaysia.

Persembahan cahaya Burj Khalifa bukanlah satu-satunya cara sambutan kemerdekaan Malaysia di Dubai. Bangunan Syarikat Minyak Nasional Abu Dhabi (ADNOC) turut dihiasi dengan Jalur Gemilang.

Kerajaan UAE mempunyai sejarah panjang menyokong Malaysia, dan persembahan cahaya di bangunan Burj Khalifa dan ADNOC adalah satu cara untuk menunjukkan solidariti mereka dengan rakyat Malaysia.

Sumber: SinarDaily

Touch N Go Ewallet

Bank Negara denda TNG Digital sebanyak RM600,000 atas kesalahan AMLA

muzium negara masuk percuma 60 tahun

Rakyat Malaysia boleh masuk percuma Muzium Negara sempena ulang tahun ke-60