pexels photo 1271565
in

Bayi lelaki ditemui di dalam kotak dihurungi semut di perhentian bas dekat Kamunting

Seorang bayi lelaki ditemui ditinggalkan dalam sebuah kotak di perhentian bas Taman Kota Wira dekat Kamunting pagi Rabu.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Razlam Ab Hamid berkata, semasa dijumpai bayi itu dibalut dengan tuala, ditemui oleh seorang wanita yang mendengar tangisannya ketika dia memberhentikan keretanya sekitar jam 10 pagi. Bayi itu segera dibawa ke Hospital Taiping untuk rawatan perubatan.

“Wanita tersebut menjumpai seorang bayi lelaki yang dibaluti dengan tuala berwarna cokelat di dalam sebuah kotak dan dihurung semut semasa ditemui,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Pemeriksaan doktor mendapati bayi lelaki itu berada dalam keadaan sihat seberat 2.62 kilogram. Bagaimanapun, dia mengalami pernafasan yang cepat dan memerlukan intubasi.

Bayi itu juga menunjukkan tanda-tanda dehidrasi dan menerima titisan intravena, bersama-sama dengan antibiotik untuk jangkitan yang disyaki. Ketika ini, bayi tersebut berada dalam keadaan stabil dan menerima rawatan di unit rawatan rapi neonatal.

Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan niat membuang bayi itu. Jika sabit kesalahan, orang yang bertanggungjawab boleh menghadapi hukuman penjara sehingga tujuh tahun, denda, atau kedua-duanya sekali.

Sumber: Berita Harian

2 kejadian dalam satu masa

“Abang tak tengok depan ke bang?” – Lelaki asyik rakam kemalangan orang lain, dia pun sama kemalangan juga

maxresdefault 13

Treler rasmi TMNT: Mutant Mayhem diperlihatkan, misi selamatkan New York