Touch N Go Ewallet
in

Bank Negara denda TNG Digital sebanyak RM600,000 atas kesalahan AMLA

Bank Negara Malaysia (BNM) telah mendenda TNG Digital Sdn Bhd (TNGD) RM600,000 kerana gagal mematuhi Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Pengganas dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2014 (AMLA).

Denda itu dikenakan pada 18 Mei 2023, selepas TNGD didapati gagal menjalankan usaha wajar pelanggan (CDD) ke atas dua individu yang kemudiannya disekat oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC).

TNGD ialah anak syarikat Touch ‘n Go Group Berhad dan menyediakan perkhidmatan pembayaran elektronik, termasuk Touch ‘n Go eWallet.

touch n go ewallet review 03 2
Gambar hiasan

Di bawah AMLA, institusi kewangan dikehendaki menjalankan CDD kepada pelanggan mereka untuk memastikan mereka tidak terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram atau pembiayaan keganasan. Ini termasuk mengesahkan identiti pelanggan, sumber dana dan tujuan penggunaan dana.

Dalam kes TNGD, kedua-dua individu yang telah dibenarkan oleh UNSC telah membuka akaun eWallet dengan syarikat itu tanpa memberikan sebarang dokumen pengenalan diri. TNGD juga tidak menjalankan sebarang usaha lanjut untuk mengesahkan identiti individu tersebut.

Sumber: Berita Harian

sarawak flag city

Nanta Linggi cadang Sarawak mempunyai mata wang sendiri

burj khlifa merdeka 66

Burj Khalifa menyala warna Jalur Gemilang untuk raikan hari Kemerdekaan Malaysia