asusmalaysia asusisrael
in

ASUS Malaysia menjawab bantahan pempengaruh atas sokongan ASUS Israel untuk IDF

Konflik di Timur Tengah terus memuncak, dengan sokongan mencurah-curah dari semua pihak. Jenama terkenal dan selebriti di seluruh dunia sedang mengambil berat, memberikan kedua-dua pihak sokongan mereka.

Di Malaysia, memilih pihak boleh menjadi isu yang berat, terutamanya untuk jenama global. Inilah yang berlaku kepada ASUS Malaysia selepas ASUS Israel berikrar sokongan kepada IDF dalam hantaran media sosial.

Pencipta kandungan AzyanDraws, meluahkan rasa bantahan di Twitter pada hantaran tersebut, menuntut ASUS Israel memadamkannya. Dia yang menjadi ahli program kreatif bagi ASUS Malaysia berkata, dia “benar-benar kecewa dan jijik dengan siaran yang dibuat oleh @Asusisrael.”


Hantaran AzyanDraws cepat menjadi tular, dengan lebih 300,000 tontonan. Sehari kemudian, dia menghantar kemas kini baru, mengatakan bahawa wakil pemasaran tempatan dari ASUS Malaysia sendiri telah menghubunginya.

Wakil itu memberi jaminan kepada AzyanDraws bahawa ASUS Malaysia sedar akan situasi itu dan sedang bekerjasama rapat dengan ibu pejabat di Taiwan untuk menyelesaikannya. Wakil itu juga mengulangi bahawa ASUS Malaysia hanya bertanggungjawab untuk kandungan di Malaysia sahaja dan tidak dikaitkan dengan mana-mana cawangan lain di seluruh dunia.


Insiden ini menyerlahkan cabaran yang dihadapi oleh jenama global dalam mengemudi isu geopolitik yang sensitif. Di satu pihak, jenama ingin mengekalkan imej dan mesej global yang bersatu. Sebaliknya, mereka perlu responsif terhadap sensitiviti pasaran tempatan tempat mereka beroperasi.

Dalam kes ASUS Malaysia, syarikat itu mengendalikan keadaan dengan baik dengan menghubungi AzyanDraws dengan pantas dan mengakui kebimbangannya. ASUS Malaysia juga menjelaskan bahawa ia adalah autonomi dari segi strategi kandungannya dan ia tidak terikat dengan keputusan yang dibuat oleh cawangan ASUS lain di seluruh dunia.

Sumber: X (Twitter)

diwali celebrations

Cuti tanpa direkodkan untuk Deepavali akan dibawa ke Selasa, 14 November 2023

Mufti Pulau Pinang scaled 1

Mufti Pulau Pinang minta hentikan boikot McDonald’s Malaysia, gesa boikot berasaskan bukti