lead rempit
in

APM Melaka bercadang untuk jadikan mat rempit sebagai pasukan paramedik dan bantuan

Kol (PA) Mike Thein telah mengumumkan cadangan inovatif untuk merekrut mat rempit, untuk menyertai pasukan ambulans motosikal. Pengerusi kategori Pegawai Korporat Bersekutu Angkatan Pertahanan Awam Melaka, kini sedang merangka rancangan untuk membawa golongan itu ke dalam masyarakat yang lebih berfaedah.

Thein, sukarelawan berdedikasi dengan CDF selama 20 tahun, berhasrat untuk memperkenalkan perkhidmatan kecemasan beroda dua di destinasi pelancongan yang mencabar di dalam kawasan bandar.

“Latihan akan disediakan untuk penunggang motosikal ini untuk melakukan kemahiran asas Resusitasi Kardiopulmonari dan sokongan hidup serta penghantaran makanan kepada mangsa banjir sebelum pasukan penuh tiba di lokasi kecemasan,” katanya pada Ahad (4 Jun).

Pasukan paramedik beroda dua itu akan membawa peralatan penting untuk menyelamatkan nyawa, serta kit pertolongan cemas, membolehkan mereka bertindak balas dengan pantas kepada panggilan kecemasan perubatan, terutamanya dalam situasi lalu lintas sesak di mana kereta atau van mungkin menghadapi kelewatan untuk sampai ke destinasi.

Pasukan yang terdiri daripada motosikal dan basikal itu bertujuan untuk memastikan tindak balas yang lebih pantas di tempat-tempat pelancongan, dan setiap pasukan akan terdiri daripada enam sukarelawan.

“Mat rempit” itu akan bertindak sebagai pengukuhan kepada pasukan paramedik beroda dua.

“Saya berhasrat untuk memberi peluang kepada kumpulan itu untuk menjadikan mereka sukarelawan untuk tujuan murni dan mencadangkan butiran ini dalam kertas kerja saya,” katanya.

Persediaan pasukan ini adalah berdasarkan cadangan daripada jabatan-jabatan yang berkaitan, dengan objektif utama untuk mengurangkan masa tindak balas di kawasan sibuk dan kawasan yang dilanda banjir.

Sumber: The Star

abang sado tunjal dahi wanita

Abang sado tunjal kepala wanita dalam kes buli jalanraya di Tapah

singapore airshow afp

Penduduk Putrajaya diminta tidak cemas dengan terbangan rendah pesawat tentera dari 6 – 10 Jun 2023