penjaga k9 blake masuk islam
in

Anggota bomba sebagai penjaga anjing K9 Blake masuk Islam selepas kematiannya

Salbuddin Salleh, seorang anggota bomba Malaysia, telah memeluk Islam selepas kematian anjing pengesan kesayangannya, Blake.

Salbuddin berkongsi video dirinya sedang melafazkan dua syahadah, di akaun TikTok miliknya pada tarikh 5 Ogos 2023, dengan kapsyen:

@iraqmantul #fypシ゚viral ♬ Allah Allah Aghisna – Rivy Kamila

“Kepergian mu Blake memberi hikmah kepada ku untuk berhijrah”.

Salbuddin Salleh, 34, melafazkan syahadah di sebuah masjid di Shah Alam pada 5 Ogos 2023 dengan disaksikan bapa saudara dan sepupunya.

Blake mati pada 4 Ogos 2023, selepas didiagnosis dengan kanser limfoma. Blake telah berkhidmat dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) selama enam tahun dan banyak menyumbang kepada kejayaan operasi mencari dan menyelamat di seluruh negara.

Salbuddin telah menjadi penjaga Blake selama enam tahun. Anjing baka English Springer Spaniel itu terpaksa ditidurkan pada 19 September 2023.

@iraqmantul

#Terima kasih Blake jasa mu akan ku kenang sampai bila"..lambang 💓 di badan mu itu akan dirindui setiap orang😭miss you my boy🤟

♬ See You Again – David Sides

Dalam catatan TikTok, Salbuddin menulis bahawa kematian Blake memberinya kesedaran untuk memeluk Islam. Hantaran tersebut mendapat respons positif daripada netizen, dengan ramai yang mengucapkan tahniah atas keputusannya itu.

Kematian Blake adalah satu kejutan kepada negara, dan kisahnya telah menyentuh hati ramai orang. Pengislaman Salbuddin adalah satu penghormatan yang sesuai kepada Blake dan legasinya.

Sumber: TikTok

teksi ambil parkir oku

Pemandu teksi ambil parkir OKU patahkan wiper kereta OKU di belakangnya

pm anwar ibrahim maasjid iccny icc ny new york syahadah shahadah

PM Anwar Ibrahim pimpin syahadah seorang lelaki di Masjid ICC New York