pantai penang pink merah jambu
in

Air laut bertukar menjadi merah jambu di Pulau Pinang

Air pasang merah jambu telah kembali ke Pulau Pinang, dengan penampakan terbaru dilaporkan di Teluk Bahang pada Ahad (27 Ogos).

Dr Annette Jaya Ram, timbalan pengarah Pusat Kajian Marin dan Pantai (Cemacs), berkata bunga alga itu boleh dilihat dari Taman Negara.

“Ia berhampiran dengan pantai dan cukup besar untuk dilihat,” katanya.

2049043
Gambar hiasan

Dr Annette berkata air pasang merah jambu itu disebabkan oleh sejenis alga yang dipanggil Noctiluca scintillans. Alga ini tidak toksik kepada manusia dan hidupan laut, tetapi ia boleh menghasilkan kandungan ammonia yang tinggi, yang boleh menghalau ikan.

“Air pasang merah jambu biasanya muncul selepas cuaca panas yang berpanjangan, diikuti dengan hujan lebat yang mendadak.

“Hujan membasuh nutrien ke dalam laut, yang dimakan oleh alga. Ini boleh menyebabkan alga mekar, yang mana yang kita lihat sekarang,” katanya lagi.

Dr Annette berkata air pasang merah jambu tidak berbahaya kepada manusia, dan ikan yang ditangkap di sekitar Pulau Pinang masih selamat untuk dimakan.

2049132
Gambar hiasan

“Bagaimanapun, sebaiknya elakkan berenang di kawasan yang terdapat air pasang merah jambu kerana ammonia boleh menggatalkan kulit,” ujarnya.

Air pasang merah jambu merupakan fenomena semula jadi yang berlaku dari semasa ke semasa di Pulau Pinang. Ia biasanya tidak berbahaya dan tidak bertahan lama.

Sumber: The Star

anwar muhyiddin ilham center

Lebih 90% penjawat awam di 6 negeri masih sokong pentadbiran Muhyiddin – Ilham Centre

oyen elmina sudah0tiada

Oyen Elmina, kucing yang diselamatkan dari nahas pesawat telah pergi selamanya