shutterstock 1039045117
in

96 peratus isi rumah di Malaysia kini mempunyai akses Internet

Jabatan Perangkaan (DoSM) telah mengeluarkan laporan terkini mengenai penggunaan dan akses ICT, mendedahkan bahawa 96 peratus isi rumah kini mempunyai akses Internet, meningkat daripada 94.9 peratus pada 2021.

Laporan itu juga memaklumkan bahawa akses isi rumah kepada telefon mudah alih, radio dan televisyen kekal tinggi pada lebih 95 peratus. Bagaimanapun, akses kepada siaran televisyen berbayar telah menurun kepada 76.9 peratus daripada 83.2 peratus pada 2021.

Dalam kalangan rakyat Malaysia berumur 15 tahun ke atas, penggunaan Internet telah meningkat kepada 97.4 peratus pada 2022, berbanding 96.8 peratus pada tahun sebelumnya. Melibatkan diri dalam media sosial terus menjadi aktiviti dalam talian yang paling popular di negara ini.

Laporan itu menekankan bahawa penggunaan Internet telah meningkat dengan ketara merentasi pelbagai bidang, seperti pencarian maklumat, komunikasi, penglibatan sivik dan politik, perkhidmatan e-Kerajaan, hiburan, e-Dagang dan perkhidmatan dalam talian yang lain.

DOSM ICT 2022

“Aktiviti berkaitan perkhidmatan meningkat lebih daripada tiga mata peratus. Aktiviti-aktiviti berkaitan perkhidmatan adalah mencari maklumat mengenai barangan atau perkhidmatan, yang meningkat ke 92.5 peratus; memuat naik kandungan ciptaan sendiri ke laman sesawang (17.6 peratus); mengendalikan laman utama peribadi (10.3 peratus).

“Aktiviti lain berkaitan perkhidmatan adalah menjalankan tugas secara dalam talian untuk menjana pendapatan (15.5 peratus); perbankan Internet (74.8 peratus); mendengar radio dalam talian (72.8 peratus); menonton televisyen dalam talian (68.1 peratus) dan membeli atau memesan barangan atau perkhidmatan menerusi e-Dagang (70.4 peratus),” menurut laporan itu.

Kajian yang dijalankan oleh DoSM juga menunjukkan peningkatan dalam kemahiran ICT, yang dipantau sebagai sebahagian daripada Matlamat Pembangunan Lestari (SDG). Kemahiran ICT asas, termasuk menyalin dan memindahkan fail, menghantar e-mel dengan lampiran, dan menggunakan formula aritmetik asas dalam hamparan, telah menunjukkan peningkatan masing-masing kepada 97 peratus, 96.3 peratus dan 89.4 peratus.

Walau bagaimanapun, kemahiran khusus seperti menulis pengaturcaraan komputer menggunakan bahasa pengaturcaraan masih kekal pada tahap yang lebih rendah, dengan hanya 23.5 peratus melaporkan kecekapan.

Laporan ini juga memberikan pandangan tentang pelbagai aktiviti ICT yang lain. Menyambung dan memasang peranti baharu kini dilakukan oleh 79.2 peratus responden, manakala mencari, memuat turun, memasang dan mengkonfigurasi perisian berjumlah 72.5 peratus. Menghasilkan bahan persembahan secara elektronik menggunakan perisian komputer telah dilaporkan oleh 62.9 peratus peserta.

Kajian itu dijalankan semasa fasa peralihan kepada keadaan endemik, menunjukkan perubahan kepada kehidupan normal bagi masyarakat, selepas dua tahun berhadapan dengan pandemik COVID-19.

maxresdefault 13

Treler rasmi TMNT: Mutant Mayhem diperlihatkan, misi selamatkan New York

maxresdefault 14

John Cena dan Jackie Chan berganding dalam treler filem baru Hidden Strike