grab rider5 scaled 1
in

20% pelajar dari SPM 2022 akan menjadi rider penghantar makanan, menurut Persatuan P-Hailing Malaysia

Menurut Abdul Hakim Abdul Rani, Timbalan Presiden Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia, dianggarkan sekitar 20 peratus daripada 403,637 pelajar peperiksaan lepasan SPM tahun 2022 akan menjadi rider penghantar makanan tahun ini. Trend ini dijangka disebabkan oleh kekangan pekerjaan dan kewangan yang dihadapi oleh pelajar ketika ini.

Ramai pelajar lepasan SPM mungkin memilih untuk bekerja dalam ekonomi gig, terutamanya sebagai penghantar makanan, sementara mereka menunggu kemasukan ke universiti. Malah ada juga yang terus bekerja dalam industri ini, walaupun selepas mereka telah memasuki universiti. Anggaran ini dibuat selepas laporan sebelum ini menyatakan lebih 458,000 lepasan SPM diunjurkan tidak melanjutkan pelajaran dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Laporan itu menunjukkan beberapa faktor yang menjadi penyumbang kepada pilihan pelajar tersebut, antaranya ketidakmampuan kewangan pelajar untuk membiayai kos pendidikan universiti, dan graduan universiti akan mendapat gaji permulaan yang sama seperti lepasan sekolah menengah.

Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pada 2022 mendapati majoriti besar pekerja p-hailing, sekitar 97.71 peratus, adalah belia berumur 15 hingga 30 tahun.

Kebanyakan pekerja p-hailing mempunyai tahap pendidikan SPM atau SPM Vokasional atau setara (39.54 peratus), diikuti diploma atau setaraf (23.24 peratus), dan pemegang ijazah Sarjana Muda (11.79 peratus). Peratusan kecil pekerja p-hailing, 0.21 peratus, tidak hadir ke sekolah, dan 0.99 peratus tidak mempunyai sebarang kelayakan akademik.

Sumber: MalayMail

sheila menggila lagi 2

Inspektor Sheila buat hal lagi, kali ini perlekeh polis pangkat Lans Koperal di balai polis

flyfm aina 2

Fly FM memperkenalkan Aina, DJ radio AI yang pertama di Malaysia