Egypt To Transform Into A Cashless Economy With Digital Banks
in

“1 daripada 3 individu kongsi kata laluan perbankan” – Tahap celik kewangan digital rakyat Malaysia membimbangkan

Rakyat Malaysia menghadapi peningkatan risiko penipuan kewangan kerana kurang celik hal kewangan digital mereka, menurut Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Adnan Zaylani Mohamad Zahid.

Adnan Zaylani berkata, lebih daripada 70 peratus rakyat Malaysia tidak memberi perhatian kepada faktor keselamatan apabila berurusan di platform kewangan digital, dan satu daripada tiga individu berkongsi kata laluan perbankan mereka. Ini mendedahkan mereka kepada beberapa risiko, termasuk kecurian identiti, transaksi tanpa kebenaran dan serangan perisian hasad.

b7dc7345 adnan zaylani mohamad zahid bernama 180823

“Justeru, program literasi kewangan FEN (Jaringan Pendidikan Kewangan) Proaktif yang dilancarkan semalam (Sabtu) untuk belia di IPT (institusi pengajian tinggi) turut mengintegrasikan satu modul celik kewangan digital.

“Oleh itu, dengan persekitaran kewangan dan ekonomi yang sangat dinamik, perjalanan memperkasakan pendidikan kewangan tidak ada titik noktahnya,” katanya.

Komen Adnan Zaylani datang pada masa Malaysia semakin pantas menerima pakai perkhidmatan kewangan digital. Bank Dunia menganggarkan 79 peratus rakyat Malaysia menggunakan perkhidmatan kewangan digital pada 2021, dengan 45 peratus menggunakannya buat kali pertama.

Walaupun perkembangan ini membuka peluang ekonomi baharu, ia juga mendedahkan rakyat Malaysia kepada risiko baharu. BNM menggesa rakyat Malaysia mengambil langkah untuk meningkatkan tahap celik kewangan digital mereka dan melindungi diri mereka daripada penipuan kewangan.

Sumber: Sinar Harian

yusof haslam syamsul

“Kalau dia tak nak balik pun, terserah. Tepuk dada tanya selera,” – Yusof Haslam harap Syamsul pulang berjumpa dengannya

Bekalan ayam kurang reeisze

Subsidi ayam tamat pada hari Rabu ini, subsidi telur masih diteruskan