1936790
in

Tiada tindakan terhadap pemandu jika tidak papar cukai jalan, lesen memandu digital

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjelaskan tiada tindakan akan diambil terhadap pengguna jalan raya yang tidak mempamerkan pelekat cukai jalan fizikal atau lesen memandu digital mereka. Ini sebagai menjawab kepada beberapa kekeliruan dan ketidakpastian dalam kalangan orang ramai berikutan pelaksanaan inisiatif pendigitalan.

Datuk Mohd Nasri Omar, pemangku pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, mengesahkan JSPT mematuhi sepenuhnya arahan kerajaan berhubung pendigitalan cukai jalan dan lesen memandu, seperti yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook.

JPJ Roadtax Issue 1 full normal

“Tiada tindakan akan diambil terhadap pengguna jalan raya yang tidak mempamerkan pelekat cukai jalan fizikal atau lesen memandu digital,” tegas Mohd Nasri.

Bagaimanapun, beliau menasihatkan pengguna jalan raya supaya bersiap sedia untuk membentangkan kesahihan maklumat pendaftaran kenderaan dan lesen memandu melalui aplikasi mudah alih Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berkaitan setelah diperiksa. Ini adalah untuk memastikan kesahihan dan keselamatan kenderaan dan pemiliknya, serta untuk mengesahkan bahawa ia bukan kenderaan curi.

Mohd Nasri menjelaskan JSPT mempunyai akses kepada aplikasi yang menghubungkan data maklumat kenderaan dan maklumat lesen memandu yang diuruskan oleh JPJ. Justeru, beliau menyatakan, tangkapan skrin maklumat pendaftaran kenderaan dan lesen memandu yang dipaparkan pada aplikasi mudah alih JPJ boleh diterima sebagai bukti pemilikan semasa pemeriksaan.

Sumber: Kosmo Digital

FW1312012 KL09 28062023 TINJAUAN LEBUHRAYA

PLUS kongsi cadangan perjalanan pulang dan balik kampung sempena cuti Deepavali

breath of wild

Nintendo umum filem aksi nyata Legend of Zelda sedang dalam pembangunan