maxresdefault 10 1
in ,

Sistem tol MLFF tidak mendapat sambutan daripada syarikat konsesi lebuh raya, bimbang terhadap kebocoran tol

Cadangan sektor swasta untuk melaksanakan sistem kutipan tol ‘Aliran Pantas Pelbagai Lorong’ atau Multi Lane Fast Flow (MLFF) di lebuh raya berdepan penolakan daripada syarikat konsesi tol. Syarikat konsesi bimbang tentang kekurangan ketelusan dalam proses dan potensi ketirisan dalam kutipan tol jika pihak ketiga bertanggungjawab mengendalikannya.

Syarikat swasta yang mencadangkan sistem MLFF telah memberi jaminan kepada pemegang konsesi bahawa ia mampu menampung sebarang ketirisan, tetapi syarikat tersebut bimbang tentang kos terlalu tinggi yang mungkin mereka tanggung jika syarikat swasta itu ingin menampung sebarang ketirisan.

Syarikat konsesi juga bimbang tentang keperluan untuk kelulusan pemegang bon dan perubahan kepada undang-undang sedia ada jika sistem MLFF dilaksanakan.

Sistem tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong MLFF di Lebuhraya Besraya

Kerajaan telah menyatakan bahawa ia masih dalam proses berunding dengan syarikat konsesi lebuh raya mengenai sistem MLFF dan berharap sistem itu dapat dilaksanakan pada penghujung 2024.

Objektif keseluruhan sistem MLFF adalah untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas sebelum pondok tol. Bagaimanapun, kesesakan lalu lintas terutama di lebuh raya menghala ke dan ke luar bandar juga berlaku selepas pondok tol.

Sistem kutipan tol semasa telah dijalankan selama lebih 20 tahun oleh Touch ’n Go (TNG), yang dianggap sebagai monopoli. Semua pemandu perlu membayar tol, sama ada menggunakan kad TNG atau Smart Tag on-board unit (OBU) yang dipautkan kepada kad TNG atau pembayaran Radio Frequency Identification (RFID) yang dipautkan ke e-dompet TNG.

Pada masa ini, syarikat konsesi lebuh raya mengutip sendiri bayaran tol melalui sistem pondok tol.

sosialisasi sistem mlff perlu digencarkan 221026091643

Kerajaan telah melantik firma guaman untuk mengkaji dan mencadangkan rangka kerja perundangan bagi sistem MLFF yang dicadangkan. Kementerian menjangkakan bahawa undang-undang itu akan diluluskan pada penghujung suku kedua 2024, sejurus sebelum sistem MLFF dilaksanakan sepenuhnya.

Agensi tertentu akan bertanggungjawab untuk menguruskan kutipan harian daripada pengguna dan memindahkan dana kepada syarikat konsesi.

Sistem MLFF masih di peringkat awal perancangan dan terdapat banyak cabaran yang perlu ditangani sebelum ia dapat dilaksanakan. Kerajaan dan sektor swasta perlu bekerjasama untuk menangani kebimbangan pemegang konsesi tol dan memastikan sistem MLFF dilaksanakan secara telus dan cekap.

Sumber: The Edge Malaysia

antgony loke

Kerajaan tidak berhasrat lupuskan kenderaan lama, sebaliknya tawar rebat untuk bertukar ke EV

ora good cat melaka01

Melaka menubuhkan kilang pembuatan kenderaan EEV dan EV pertama di Malaysia