Sepang International Circuit Grandstand scaled 1
in ,

SIC dan Petronas menandatangani perjanjian 3 tahun, trek kini dinamakan Litar Antarabangsa Petronas Sepang

Litar Antarabangsa Sepang (SIC), salah satu litar perlumbaan paling ikonik di dunia, telah dinamakan semula sebagai Litar Antarabangsa Petronas Sepang, berikutan perjanjian hak penamaan selama tiga tahun antara litar itu dengan Petronas, syarikat minyak dan gas negara Malaysia.

Pengumuman itu dibuat menjelang perlumbaan motosikal Petronas Malaysia Grand Prix 2023 (MotoGP Malaysia), menandakan satu peristiwa penting dalam hubungan antara dua jenama paling disegani di Malaysia.

08052016 05 8160
Gambar hiasan

Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Azhan Shafriman Hanif menyifatkan kerjasama itu sebagai “simbiosis kecemerlangan dan inovasi,” menonjolkan visi bersama kedua-dua pihak untuk mengangkat kedudukan Malaysia sebagai destinasi sukan dan hiburan bertaraf dunia.

“Petronas adalah peneraju industri dalam sukan permotoran menerusi penglibatannya dalam Formula 1 dan MotoGP, ini akan membuka peluang untuk menganjurkan lebih banyak acara bertaraf dunia di venue bertaraf dunia kami,” kata Azhan.

Pengurus Besar Kanan Perhubungan Strategik dan Komunikasi Kumpulan Petronas, Datin Anita Azrina Abdul Aziz, menyuarakan sentimen Azhan, menyatakan komitmennya untuk menyokong pertumbuhan industri sukan dan hiburan di Malaysia.

8c24e46e cbd8 427c a55a bffdb507f5d9 petronas grand prix of malaysia 2023
Gambar hiasan

“Perkongsian ini melangkaui hak penamaan sahaja, ia menandakan dedikasi kami untuk mempromosikan acara bertaraf dunia, memupuk pembangunan bakat dan mempamerkan keupayaan negara kita di pentas global,” kata Datin Anita.

Penamaan semula Litar Antarabangsa Sepang kepada Litar Antarabangsa Petronas Sepang adalah bukti kekuatan perkongsian antara SIC dan Petronas. Ia juga mencerminkan kedudukan Malaysia yang semakin meningkat sebagai hab global untuk sukan dan hiburan.

Sumber: New Straits Times

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM 1698725796

Malaysia menerima dua notis daripada kedutaan AS mengenai Hamas – PM Anwar

warga asing

Populasi pekerja asing di Malaysia kini melebihi 2.7 juta sehingga September 2023