Kelana Jaya Line LRT Train
in

Satu tren setiap 3 minit pada waktu puncak di LRT Kelana Jaya menjelang akhir Oktober

Dalam rangsangan besar kepada pengangkutan awam di Lembah Klang, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan, bahawa Laluan LRT Kelana Jaya akan mencapai kekerapan tren selama tiga minit pada waktu puncak menjelang akhir Oktober ini.

20201222 1252431
Gambar hiasan

Ini berikutan operasi tiga tren baharu empat gerabak di sepanjang laluan itu sejak bulan lepas, dan 16 lagi tren yang dijangka diterima dan digunakan secara berperingkat sehingga tahun depan di bawah projek Kenderaan Tambahan Kuala Lumpur 27 (KLAV27).

Kekerapan kereta api sepanjang laluan pada waktu puncak telah pun bertambah baik daripada 4.4 minit pada Disember tahun lalu kepada 3.8 minit pada September, dan ini dijangka bertambah baik kepada tiga minit menjelang akhir bulan ini. Ini adalah peningkatan ketara bagi penumpang yang telah lama merungut tentang kesesakan dan masa menunggu yang lama di Laluan LRT Kelana Jaya.

Sebagai tambahan kepada Laluan LRT Kelana Jaya, Loke juga mengumumkan bahawa roda kereta api di Laluan MRT Kajang sedang diganti, dan frekuensi waktu puncak akan bertambah baik daripada enam minit kepada empat menjelang akhir Januari.

DSC8387 copy
Gambar hiasan

Prasarana juga melaksanakan pelbagai langkah di kedua-dua laluan LRT Kelana Jaya dan MRT Kajang, termasuk pembaikan komponen kereta api yang rosak, dan projek Baik pulih dan Pembaikan Pertengahan Hidup untuk tren di kedua-dua laluan itu juga sedang dalam kerja-kerja.

Sumber: The Star

B580D8B8 4FED 48A4 BFC8 A6D3EDCF4432

SPRM akan menyiasat akaun NGO yang kutip derma untuk rakyat Palestin

sri lanka sh conde nast traveller 27jul20 1129567869

Sri Lanka tawar visa pelancongan percuma untuk 7 negara termasuk Malaysia