lesen memandu digital jpj
in ,

Malaysia dan Singapura bincang mengiktiraf cukai jalan dan lesen memandu digital

Dalam langkah yang boleh menjadikan lintasan sempadan antara Malaysia dan Singapura lebih mudah untuk rakyat kedua-dua negara, sesi perbincangan mengenai dasar untuk membolehkan pengiktirafan bersama cukai jalan digital dan lesen memandu telah diadakan.

Perkara itu disahkan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, semasa pertemuan dengan rakan sejawatannya dari Singapura, Pemangku Menteri Pengangkutan Chee Hong Tat, pada Selasa.

393268639 878255256998722 4624111649240049702 n

“Kami membincangkan beberapa isu dua hala utama di bawah portfolio masing-masing termasuk dasar untuk membolehkan pengiktirafan bersama cukai jalan digital dan lesen memandu untuk kemudahan rakyat Malaysia dan Singapura.

“Terima kasih Hong Tat dan pasukannya yang cemerlang kerana melayan saya di Lapangan Terbang Changi,” katanya.

Pengiktirafan bersama cukai jalan digital dan lesen memandu bermakna rakyat Malaysia dan Singapura tidak perlu lagi membawa salinan fizikal dokumen ini apabila melintasi sempadan. Sebaliknya, mereka akan dapat membentangkan dokumen digital mereka pada telefon pintar atau peranti mudah alih mereka yang lain.

Ini akan menjadi kemudahan penting bagi pengembara, kerana ia akan menghapuskan keperluan untuk beratur lama di pusat pemeriksaan sempadan untuk menyemak dokumen mereka secara manual. Ia juga akan mengurangkan risiko kehilangan atau tersalah letak dokumen penting.

Sumber: Facebook

ipta graduates

PM Anwar arah IPTA terima semua pelajar, tanpa mengira kemampuan kewangan

Screenshot 526 01 feat

Penggodaman Facebook SPA Perak dalam siasatan, orang ramai diminta dapatkan maklumat dari laman web rasmi