editors images 1639722585708 AES Speed Traps Traffic Light Malaysia Featured
in

Lebih banyak kamera perangkap kelajuan di lokasi baharu, mungkin mampu kesan e-plat di masa hadapan

Kementerian Pengangkutan Malaysia sedang mempertimbangkan untuk memasang semula kamera penguatkuasaan kelajuan yang lebih baharu dengan ciri untuk menangkap kelajuan daripada plat pendaftaran kenderaan digital, atau e-plat. Keputusan itu dibuat oleh kerajaan dalam mempertimbangkan pelancaran sistem e-plat nasional.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah berkata, kajian masih dijalankan untuk menilai kebolehlaksanaan memasang semula kamera Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AwAS) sedia ada dengan keupayaan pengesanan e-plat. Beliau juga berkata kementerian sedang mempertimbangkan untuk memasang tambahan kamera baharu dengan keupayaan sedemikian di lokasi baharu.

“Bagi penambahbaikan, mungkin ada tambahan kamera baharu dipasang tetapi tidak dalam bentuk semasa, di lokasi baharu tetapi ini masih dikaji berhubung penggunaan e-plat,” katanya menjawab soalan di Dewan Rakyat.

hasbi432 1698822996

E-plat menggunakan teknologi pengenalan frekuensi radio (RFID) untuk mengeluarkan isyarat radio untuk penjejakan dan pemantauan digital. Sistem e-plat tersebut boleh membantu mengurangkan kesesakan dan mencegah kecurian kereta.

Sebagai contoh, pihak berkuasa akan dapat memeriksa kenderaan secara digital menggunakan sistem RFID, yang akan menjadikan sekatan jalan lebih cekap. Selain itu, adalah lebih sukar bagi penjenayah untuk memalsukan butiran plat lesen digital daripada plat logam dan plastik tradisional.

Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) telah menjalankan kajian yang mendapati pematuhan had laju dan peraturan jalan raya di lokasi yang dikuatkuasakan AwAS melebihi 99%. Ini telah menyebabkan pengurangan ketara dalam risiko perlanggaran kenderaan di lokasi ini.

Kamera AES

“Pengguna jalan raya sentiasa diberi peringatan yang jelas di lokasi yang dikuatkuasakan kamera dengan cara memaklumkan mereka melalui tiga papan tanda nasihat. Kamera AwAS ini bertujuan untuk memastikan semua pengguna jalan raya mematuhi peraturan lalu lintas sedia ada, terutamanya di kawasan titik hitam yang kerap berlaku kemalangan kenderaan,” kata Hasbi.

Sumber: MalayMail

UPSR 1

Sarawak akan membangunkan sistem peperiksaan sendiri bagi pelajar tahun 6 serupa UPSR

hqdefault

Treler The Boy Who Lived, kisah stuntman ‘Harry Potter’ lumpuh dalam kemalangan di set ‘Deathly Hallows’