antgony loke
in

Kerajaan tidak berhasrat lupuskan kenderaan lama, sebaliknya tawar rebat untuk bertukar ke EV

Kerajaan tidak melaksanakan dasar untuk menghapuskan kenderaan lama berikutan keadaan sosioekonomi negara dan kebergantungan rakyat kepada kenderaan persendirian. Sebaliknya, kerajaan menggalakkan rakyat beralih kepada kenderaan elektrik (EV) atau menggunakan pengangkutan awam untuk mengurangkan pelepasan karbon.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, menyatakan bahawa melaksanakan dasar menghapuskan kereta lama akan menyusahkan rakyat, seperti yang ditunjukkan oleh data jualan kereta yang semakin meningkat. Beliau juga menambah bahawa tiada dasar untuk menghalang pemilikan kenderaan lama.

IMG 20180721 101823
Gambar hiasan

Semasa sidang media yang diadakan di luar Forum Pengangkutan Lestari Alam Sekitar Serantau Peringkat Tinggi ke-15 di Asia, Anthony mengumumkan bahawa kerajaan akan terus membangun dan melabur dalam sistem pengangkutan awam untuk menjadikannya lebih cekap dan mudah diakses. Beliau juga menyebut bahawa kerajaan sedang mengambil langkah untuk mempromosikan industri EV di Malaysia.

Bagi menangani pelepasan karbon ketara yang dihasilkan oleh motosikal, yang merangkumi 15 juta daripada 30 juta kenderaan di Malaysia, kerajaan akan memberikan rebat sehingga RM2,400 untuk pembelian motosikal elektrik, seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2024 baru-baru ini.

Sumber: Astro Awani

230516 whatsapp chat lock 02

WhatsApp tidak lama lagi akan benarkan anda sembunyikan chat berkunci anda

maxresdefault 10 1

Sistem tol MLFF tidak mendapat sambutan daripada syarikat konsesi lebuh raya, bimbang terhadap kebocoran tol