belanjawan2024 ev govs cars
in

Kerajaan akan menggunakan kereta elektrik sebagai kenderaan rasmi mulai tahun depan

Malaysia bakal menjadi negara Asia Tenggara pertama yang beralih kepada kenderaan rasmi elektrik sepenuhnya. Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengumumkan dalam pembentangan Belanjawan 2024 petang ini bahawa kerajaan akan menggantikan kenderaan kerajaan berkuasa petrol sedia ada dengan kenderaan elektrik (EV).

Langkah itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan jejak karbonnya dan menggalakkan penggunaan EV di Malaysia. Anwar tidak memperincikan sama ada pertukaran kepada EV hanya akan melibatkan kereta rasmi menteri kabinet atau semua kenderaan kerajaan. Bagaimanapun, beliau berkata kerajaan tidak lagi terhad hanya menggunakan kenderaan pemasangan tempatan sebagai kenderaan rasmi.

Kereta rasmi menteri kabinet semasa ialah Toyota Vellfire, sebuah kenderaan hibrid. Walaupun kenderaan hibrid lebih menjimatkan bahan api daripada kenderaan berkuasa petrol tradisional, ia masih menghasilkan pelepasan. Kenderaan elektrik pula menghasilkan sifar pelepasan.

Sebagai tambahan kepada faedah alam sekitar, peralihan kepada kenderaan elektrik juga akan menjimatkan wang kerajaan.

belanjawan2024 muflis

Belanjawan 2024 – Umur 40 kebawah, hutang tidak lebih RM200,000 tidak akan diisytihar muflis

belanjawan2024 govs workers

Kerajaan mengumumkan bayaran insentif RM2,000 untuk penjawat awam, persara